Hogyan válasszunk bőrápolót?

Share this post

Hogyan válasszunk bőrápolót?

A szép egészséges bőr mindannyiunk vágya, azonban hajlamosak vagyunk a bőrt csupán esztétikai szempontból nézni, pedig számos létfontosságú funkciója van, ami az egészségünk szempontjából igen fontos. Ahhoz azonban, hogy bőrünket komplexen lássuk és megfelelően tudjuk óvni, meg kell ismernünk, hogy mik azok az alapvető funkciók, amiket a bőrünk lát el.

A bőr a legnagyobb kiterjedésű szervünk, mert mérete kb 1,5-2 m2, melynek pontos mérete természetesen egyénileg változik. Elsődleges funkciója, hogy elválasztja a szervezetünket a külvilágtól, de össze is köti azzal, hiszen számos inger felvétele a bőrünkön keresztül történik. A bőr részt vesz a kiválasztásban, a hőszabályozásban, a légzésben és az idegi tevékenységekben is. Mégis a legfontosabb szerepe a védelmi funkciója a környezeti hatásokkal szemben.

Fontos szerepe van az UV védelemben – melynek ugyan számos pozitív hatása is van a szervezetre, azonban a túlzott sugárzás nagy károkat is okozhat – melyet az egészséges hámréteg valamint a pigment sejtek támogatnak. A pigment sejtek által termelt melanin elnyeli az UV sugárzást, így gátolva meg a szabadgyökök képződését.

A mechanikai hatásokkal szembeni védelme abban nyilvánul meg, hogy a hámréteg tüskés rétegében lévő sejtek nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz, melynek köszönhetően az ellenáll számos eróziós hatásnak és ezzel megvédi az irharéteget a maradandó sérüléstől. A különböző nyújtó hatásokat az irha speciális felépítésének köszönhetően tudjuk kiküszöbölni, míg a zsírszövetünk pedig képes tompítani a nagyobb ütéseket és mechanikai behatásokat.

Bőrünk a kórokozókkal szemben is hatásos védelmi vonalat épített fel, melyben a lipoidköpenynek, a savköpenynek, a bőr saját baktériumflórájának valamint a szarurétegnek van szerepe, mely tulajdonképpen az elsődleges védelmi vonal. A savas vegyhatás és a baktériumflóra együtt gátolják meg a kórokozók elszaporodását. A szaruréteg szarusejtjei gyakorlatilag úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint a téglák egy házfalban. A szarusejtek a téglák, míg a köztük lévő ceramid a habarcs. Ez a védelem gátolja meg, hogy a hámba bejussanak a kórokozók, kémia anyagok vagy akár allergének.

A bőr fontos csatornája a kiválasztásnak is, mert a szervezetben felhalmozódó méreganyagoknak különböző csatornákon keresztül kell távozniuk. Így a vesék kiválasztását segítő verejtékmirigyek is a bőrön keresztül szabadulnak meg a nemkívánatos méreganyagoktól.

A bőr légző funkciójának köszönhetően biztosítja az oxigént a hámréteg biokémiai folyamataihoz.

Fontos szerepe van a hőszabályozásban is, mert megvéd minket a kihűléstől és a túlzott felmelegedéstől is. Az izzadtság segítségével szabályozza a testhőmérsékletet. Abban, hogy ez megfelelő egyensúlyban legyen és ne tudjunk túl sok hőt leadni, segítséget nyújt a szaruréteg keratinja és a bőralja zsírszövete. Valamint a bőr felületére ömlő faggyú is gátolja, hogy túl sokat párologtassunk.

A simogatás érzését, a hideg és meleg érzékelését, valamint a viszketés érzését is a bőrünknek köszönhetjük, mert a benne lévő érző idegvégződések biztosítják, hogy a hozzájuk eljutó információ az agyban a megfelelő helyre kerüljön ahol végül az érzet alakul ki.

Kozmetikai szempontból azonban az a legfontosabb, hogy a bőr felszívó szerepet is tölt be. Akadálytalanul ugyan csak a gőzök és gázok juthatnak keresztül rajta. A többi anyag esetében pedig fontos, hogy az anyag kémiai és fizikai tulajdonsága is, valamint a bőr barrier funkciója, a szőrtüsző és a verejtékmirigyek áteresztőképessége is az adott anyagra vonatkozóan. A vízoldékony anyagok a verejtékmirigyeken keresztül tudnak a bőrbe jutni, de külső segítség nélkül ennek aránya igen alacsony. A zsíroldékony anyagok a faggyúmirigyeken keresztül, illetve a szarurétegen keresztül tudnak felszívódni. De még a zsíroldékony anyagoknak is akadályokkal kell szembenézniük.

Bőrünk tehát komoly munkát folytat annak érdekében, hogy szervezetünket megóvja a káros külső behatásoktól és mindazt a jót pedig eljuttassa hozzá, amire szüksége van. Óvjuk ezt a csodálatos szervünket, becsüljük meg és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy működését minél tovább és a lehető legjobban tudja végezni!