A zsíros bőr ápolása

Share this post

A zsíros bőr ápolása

A zsíros bőrtípus sokszor a nehezen kezelhető, kellemetlen perceket okozó kategóriába sorolható. Főképp nyáron igaz ez, amikor a meleg különösen rossz társként szegődik a zsíros bőrtípussal rendelkezők mellé. Cikkünkből kiderül, hogyan tarthatjuk arcbőrünk kordában, mit tegyünk és mit ne, ha zsíros a bőrünk.

A zsíros bőr jellemzője a túlzott faggyútermelés, ami eltömődött pórusokhoz és ezáltal pattanásokhoz, mitesszerekhez vezethet. Az olajos bőr kellő odafigyeléssel könnyedén kordában tartható, azonban nem mindegy, hogy milyen termékeket használunk rá. Sok zsíros bőrre való tonik denaturált alkohollal van tele, ami antibakteriális hatása mellett ideiglenesen elveszi a zsírosság érzését és könnyen túlszáríthatja a bőrt. Ez ellen bőrünk még több faggyú termelésével védekezik – ami által hosszú távon csak rontunk a helyzeten. A tonikokon kívül lemosókban és arckrémekben is gyakori összetevő, ezért vásárlás előtt mindig érdemes átnézni a csomagoláson található összetevőlistát. A denaturált alkohol Alcohol denat., Alcohol, Bio Alcohol vagy SD Alcohol néven jelenhet meg.

A zsírosodás oka sokszor a túl száraz bőr, ami egy könnyű hidratálókrém rendszeres használata mellett akár teljesen megszűnhet. Bár elsőre furcsán hangozhat olajat használni a zsíros bőrre, a jojobaolaj egy olyan könnyen beszívódó növényi olaj, amelyet zsíros, aknés bőrre is ajánlanak. A könnyű állagú olajat hamar beissza a bőr és normalizálja a faggyútermelést. Estéként az arcápolási rutin utolsó lépéseként oszlassunk el néhány cseppet az arcunkon, majd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe vagy turbózzuk fel hidratálókrémünket néhány csepp olajjal!

A felesleges faggyú felszívására használjuk heti egyszer anyagos pakolást, ami amellett, hogy puhítja a bőrt, mélytisztító hatása is van. A mindennapi arctisztításhoz, egy kifejezetten olajos bőrre kifejlesztett fekete szappant is beszerezhetünk, ami még a pattanásokkal is leszámol. A pattanások otthon történő nyomkodását nehéz megállni, ugyanakkor ezzel maradandó hegeket is szerezhetünk. A kozmetikusnál végzett rendszeres tisztító kezelésekkel sokat javulhat a bőr állapota, amit az otthon történő kiegészítő ápolással két kezelés között is fent tudunk tartani.

A zsíros bőr sokszor vízhiánnyal is párosul, ami a bőr kellemetlen feszülésével, húzódásával jár. Használjunk rá olyan gél állagú arckrémeket, pakolásokat amik kifejezetten a vizet hivatottak pótolni a bőrben és vízmegkötő összetevőkkel rendelkeznek.

Bár amikor a folyamatosan kifényesedő arcbőrrel küzdünk, akkor ez biztosan nem vigasztal, de a zsíros bőrnek bizony vannak előnyei is: pl. kevésbé érzékeny mint a többi bőrtípus és jóval később kezd ráncosodni. A tinédzserkorban zsíros bőr általában csak átmeneti állapot, a ’20-as évekre gyakran kombinált vagy normál típusra változik.

Amennyiben ismered a bőrtípusodat, kattins a megfelelőre és alkalmazd tippjeinket:

Száraz bőr ápolása»
Vegyes bőr ápolása»
Érzékeny bőr ápolása»