Szakmai interjú Csordásné dr. Rónyai Erika-kutatásfejlesztési igazgatóval

Share this post

Szakmai interjú Csordásné dr. Rónyai Erika-kutatásfejlesztési igazgatóval

A tudatos arcápolás szerelmesei általában árgus szemekkel figyelik az újonnan megjelenő termékeket.

Egy új kozmetikum megvásárlását általában megelőzi a digitális platformokon történő tájékozódás. Nemcsak az adott márkának olvasunk utána, hanem fontos szerep jut ma már a termékek összetevői és az esetlegesen kialakult vélemények megismerésének is. Egy dizájnos csomagolás, mely egy megfelelő ár/érték aránnyal párosul, könnyen a figyelem középpontjává válhat. 

A JimJams Serum line sorozat rendelkezik mindezen tulajdonságokkal, de mi lenne, ha közelebbről is megismerhetnétek a termékfejlesztés folyamatát és hátterét.

Tudj meg többet a termékeinkről és olvasd el cikkünket, melyet Csordásné dr. Rónyai Erika – kutatásfejlesztési igazgatóval készítettünk.

Milyen részed van a termékfejlesztésben?

A termékfejlesztésben fő feladataim közé tartozik a hatóanyagok és a funkcionális anyagok kiválasztása, a termékek formulázása, a laborminták elkészítése, felhasználói tesztelések koordinálása, valamint a hatástani vizsgálatok menedzsmentje külső akkreditált laboratóriumok és/vagy egyetemi kutatóintézetek közreműködésével. Szerencsés vagyok, hogy több, mint 16 éve foglalkozhatok kozmetikai termékek fejlesztésével, termékdokumentációval és termékbevezetéshez kapcsolódó feladatokkal.

Hogyan zajlott a szérumok fejlesztése?

Az induló receptúrák összeállítása után saját fejlesztési laboratóriumunkban formulációs laborkeveréseket végeztünk, amelyekben beállítottuk a termékek „karakterét”, azaz az állag, szín, illat, pH, viszkozitás és a bőrérzet jellemzőket (beszívódás, puhaság, kellemes tapintás). A kiválasztott laborkeverési mintákkal mikrobiológiai és stabilitási vizsgálatokat végeztünk, majd ellenőriztük, hogy a tartósítórendszer megfelelően védte-e a formulákat. A használathoz kapcsolódó vásárlói teszteket a cég dolgozói végezték önkéntes alapon. A termék irritáló hatásának vizsgálatára bőrgyógyászati vizsgálatot szoktunk elvégeztetni.

Mi volt a fő szempont a szérumok fejlesztésénél?

Olyan innovatív receptúrákra volt szükség, amik néhány hét rendszeres használat után látványos bőrállapotjavulást, bőrszépítő hatást tudnak biztosítani, jól illeszkednek az aktuális trendekhez, és nem utolsósorban versenyképesek a piacon jelenleg már kapható versenytársakkal szemben.

Hogyan történik a megfelelő hatóanyag kiválasztása? Miért pont ezek a hatóanyagok kerültek a szérumokba?

A fejlesztés indításánál megfogalmazott „üzenet” határozza meg, hogy milyen típusú hatóanyagban gondolkozhatunk. Elsődleges szempont a jól dokumentált elvárt hatással rendelkező hatóanyagok kiválasztása, amelyek biztonságosan használhatók a termékekben, és amelyekkel megfelelő ár/érték arányú lakossági arcápoló terméket lehet tervezni. Mérlegelni kell azt is, hogy az új formula mitől lesz különlegesebb, mint a versenytársai, elérhető-e új hatóanyagkombináció a szinergens hatás biztosítására, vagy létezik-e biztonságosabb, fotostabilabb aktív anyag az adott cél eléréséhez.

Honnan szerzitek be az alapanyagot? Mit tartotok fontosnak?

A JimJams szérumok korszerű, irritáló összetevőktől mentes és állatkísérletmentes alapanyagokkal készülnek. Elsősorban külföldi gyártóktól vásárolunk alapanyagot, de van néhány magyar előállító is. Az alapanyaggyártók a versenyképességük fenntartása érdekében egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntartható gazdálkodásból származó nyersanyagok feldolgozására és a fenntartható előállítási módszerek pl. fermentáció fejlesztésére.

Hol gyártjátok a szérumokat?

A JimJams szérumok gyártását saját kozmetikai gyártóüzemünkben az ISO 22716 Kozmetikumok helyes gyártási gyakorlata (GMP) szabvány előírásainak megfelelően végezzük. A Dunakeszin található modern gyár fejlesztése során kiemelkedő figyelmet kapott az energiatakarékosság. A legkorszerűbb LED világítással, legmodernebb gépekkel és berendezésekkel került felszerelésre a komplett üzem és raktár. A kozmetikumok gyártásához szükséges meleg vizet az épület tetején elhelyezett napkollektorok biztosítják, a termékek csomagolása során igyekszünk minél nagyobb arányban újrahasznosított anyagokat alkalmazni. Az sem utolsó szempont, hogy mivel a terméket Magyarországon gyártjuk, annak csomagolása és mozgása lényegesen kevesebb környezetterheléssel és környezetszennyezéssel jár, mint amikor a külföldön gyártott terméket utaztatják be az országba.

A termékcsomagolás kivitelezésénél alkalmaztok bármilyen különlegességet?

A szérumokat letisztult formájú, exkluzív pipettás üvegcsékbe töltöttük, így a pipettás kupak megkönnyíti a szérum adagolását.

Mi jellemzi az összetevőket? 

Termékeink a legkorszerűbb alapanyagokból készülnek, egyre kevesebb állati eredetű alapanyagot és ásványolaj származékot használunk. Fontosnak tartjuk, hogy az összetevők a bőr által jól tolerálható mennyiségben legyenek a termékekbe beletervezve. A szérumok gyártásához használt alapanyagokkal és a késztermékekkel nem végeztünk és végeztettünk állatkísérleteket.

A szérumok alkalmazhatóak érzékeny bőrre is?

Igen. Törekszünk arra, hogy az irritáló és allergén összetevőket egyre kisebb mennyiségben használjunk, ezzel megelőzve, hogy a termék nem kívánt bőrreakciót váltson ki. A keleties-virágos illatú argán növényi őssejtes szérum allergéncsökkentett illatot tartalmaz, míg a többiek illatmentes termékek. Az NG Retinol+ szérum aktív anyaga egy teljesen biztonságos, nem irrritáló, stabilizált új generációs retinol alternatíva, amit a szem környéki érzékeny bőr is jól tolerál napi kétszeri alkalmazás mellett a klinikai tanulmányok szerint. Viszont a bőrmegújító AHA savas szérum használata különös odafigyelést igényel, mert még a kevésbé érzékeny bőrön is enyhe csípő-bizsergő érzés és bőrpír jelentkezhet, amik a bőr természetes reakciói. Amennyiben a kellemetlen érzés nem csökkenne, távolítsa el a készítményt langyos vízzel, és függessze fel a használatát.

Kiknek ajánlod a JimJams szérumokat?

A JimJams szérumokkal többféle bőrproblémára is megoldást kínálunk. Ajánljuk mindazok számára, akiknek a bőre laza szerkezetű, ráncos, vízhiányos, rugalmasságát vesztett, akik szeretnék finomítani, feszesíteni az arckontúrt, elsimítani a felületi, vékony vonalakat, finomítani a tág pórusokat, megújítani a pigmentfoltos bőrfelszínt vagy javítani a pattanásos bőr állapotát.

A 4 szérum közül van kedvenced?

Nem tudnék választani, mindegyiket más miatt kedvelem.

Mit gondolsz, miért fontos a szérum használata az arcápolásban?

A szérumok nagyszerű termékek, mert gyorsan beszívódnak és magas az aktív anyagtartalmuk. Tisztítás, tonizálás, illetve az alkalmanként elvégzett hámlasztás után javasolt ezeket a tiszta bőrre felvinni, mindig a krémezés előtt. A szérumok tetszés szerint rétegezhetők, segítenek az utánuk alkalmazott hidratáló és regeneráló krémek hatását fokozni. Először a vizes alapú szérumot kell felvinni (pl. argános), majd annak beszívódása után a bőrállapottól függően jöhet néhány csepp az olajos szérumból (pl. Q10 vagy Retinoid szérum), utolsó lépésként pedig az előző lépésben használt hatóanyag koncentrátumnak megfelelő ápoló krém alkalmazása.

Ismerd meg Te is a szérumainkat közelebbről:
• JimJams Serum Line Argán növényi őssejtes lifting szérum 30ml
• JimJams Serum Line Q10 + E- vitamin Antioxidáns szérum 30ml
• JimJams Serum Line AHA 5% hámlasztó szérum 30ml
 JimJams Serum Line NG Retinol+ Retinoid 4% szérum 30ml