
INCI megnevezése: Zinc Oxide
A kozmetikumokban a cink-oxid sokoldalúan alkalmazható összetevő, amely elsősorban bőrvédő és nyugtató tulajdonságairól ismert. Gyakran használják fényvédőkben fizikai, ásványi alapú UV-szűrőként, amely visszaveri az UVA és UVB sugarakat, így védi a bőrt a napkárosodástól. Emellett cink-oxidot tartalmaznak az érzékeny vagy irritált bőrre készült termékek is, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt.
Hatékony mattító tulajdonságának köszönhetően gyakori összetevője a zsíros vagy pattanásos bőrre készült kozmetikumoknak is. Gyengéd, nem komedogén tulajdonsága alkalmassá teszi a mindennapos használatra különböző formulákban.
Eredményes fertőzésgátló (baktérium, vírus, gomba), immunerősítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító.
Modern, stabil retinoid, amely közvetlenül ható retinsav-észterként serkenti a sejtek megújulását és a kollagéntermelést
A mámorító illat antiszeptikus, antibakteriális, gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal párosul.
Antivirális, antibakteriális, váladékoldó, energetizáló, légzést könnyítő hatású illóolaj.