Az érzékeny bőr ápolása

Share this post

Az érzékeny bőr ápolása

A bőr érzékenysége bármelyik bőrtípusnak (normál, szeborreás, zsírhiányos, vízhiányos, rozáceás, kombinált) kísérő tünete lehet. Az érzékeny bőr a külső és belső változásokra is erősebben reaál, rögtön kipirosodik a hidegben, és gyenge napsütésben is leéghet, hámlani kezd. Bizonyos vegyi összetevők, sőt, egyes növények is allergiás reakciót válthatnak ki, s a bőrön piros foltok jelenhetnek meg.


Amit mindenképpen kerüljünk:

Illatanyagok – a kozmetikumokban található illatanyagok (akár természetes, akár mesterséges formában vannak jelen) potenciális bőrirritáló anyagok. Szerencsére már minden készítményből létezik illatmentes verzió, így az arcápolási rutin minden lépéséből ki tudjuk zárni az illatanyagokat.

Alkoholok, – a magasabb koncentrációban az alkoholok irritálják, szárítják a bőrt és megbontják természetes védőrétegét, ami érzékeny bőr esetén egyébként sem teljesen ép. Túlszárítás esetén felesleges faggyú termelésére késztetik a bőrt.

Vérbőségfokozó anyagok – az érzékeny bőröknél a serkentő hatású gyógynövényeket tartalmazó kozmetikumokat is kerülni kell – levendula, menta, csalán, zsálya, kakukkfű, rozmaring- hiszen ezek a gyulladásra amúgy is nagyon hajlamos vagy már gyulladásban lévő bőrökre izgatóan hatnak.

Hogy néz ki egy arcápolási rutin érzékeny bőr esetén?

Minden arcápolási rutin a bőr megtisztításával kezdődik. Az érzékenység esetén talán még fontosabb ez a folyamat, hiszen elsődleges cél a szennyeződés, irritáló anyag eltávolítása a bőrről.

Figyeljünk arra, hogy kerüljük a fent említett irritáló összetevőket! Ne féljünk kipróbálni több lemosót, mert nem mindig találjuk meg elsőre a számunkra legmegfelelőbb terméket. Tonizálás során figyeljünk arra, hogy alkoholmentes, hidratáló és nyugtató összetevőkkel (pl. aloe vera) gazdagított tonikot válasszunk. Az arctisztítókhoz és a tonikokhoz hasonlóan, a különböző hidratáló arcápolók sem ugyanúgy működnek mindenki érzékeny bőrén. Több termék kipróbálására is szükséges lehet a bőr egy kis területén, hogy kitapasztaljuk, melyik működik a legjobban nálunk, anélkül, hogy irritációt okozna.

Megfelelően hidratáljuk a bőrt (Aloe vera, Panthenol, Hialuron), segítsük, hogy a természetes védekezése megerősödjön (A-vitamin, B7-vitamin, ceramid, panthenol, lecitin) és pótoljuk a felszínén lévő olajos réteget (jojobaolaj, shorea vaj).

Végül a fényvédelemről sem szabad megfeledkeznünk, az érzékeny bőr különösen gyorsan megég a napon, így nem csak nyáron, hanem az év minden napján érdemes fényvédőt tartalmazó arckrémet használni.

Amennyiben ismered a bőrtípusodat, kattins a megfelelőre és alkalmazd tippjeinket:

Száraz bőr ápolása»
Zsíros bőr ápolása»
Vegyes bőr ápolása»