Az egészséges bőr alapja a megfelelő tisztítás

Share this post

Az egészséges bőr alapja a megfelelő tisztítás

Szinte nap, mint nap halljuk, hogy a bőrtisztítás milyen fontos, mégis hajlamosak vagyunk hanyagolni ezt a napi pár perces kötelező elfoglaltságot. A szép bőr alapja azonban az tisztaság, ami napjainkban már nem érhető el tiszta víz használatával.

Nagyanyáink idejében talán még elég volt vízzel arcot mosni, manapság azonban annyi szennyeződés és kozmetikum éri a bőrünket, hogy a tisztításra komoly hangsúlyt kell fektetni. Számos felmérés mutatja, hogy habár mi nők vagyonokat vagyunk képesek krémekre költeni addig a bőrtisztító kozmetikumokat nem tartjuk annyira fontosnak. Lényeges azonban tudni, hogy legyen bármilyen drága és minőségi az arckrémünk, ha a bőrünket nem tisztítottuk meg alaposan, akkor a drága hatóanyagok sem juthatnak át a szennyeződéseken.

Napjainkban számos termék áll a rendelkezésünkre, így van miből válogatni, mind bőrtípus, életkor és komfortérzet alapján.

Szappan

A legrégebbi alternatíva a szappan, mely napjainkban ismét reneszánszát éli. Azonban nem árt vigyázni vele, mert csak bizonyos bőrtípusok viselik a szappan enyhe vagy erősebb szárító hatását.

Arclemosó tej

Talán a leguniverzálisabb tisztító, melyből számtalan variáció kapható, hogy minden bőrtípusra kínáljon alternatívát.

Arclemosó gél

Napjaink egyik népszerű terméke a habzó lemosó vagy más néven szappanmentes szappan. Tökéletes választás azoknak, aki szeretik a habzó és egyben valódi tisztaságérzetet adó terméket, viszont bőrük nem bírj a hagyományos szappan szárító hatását.

Arclemosó hab

Újabban a lemosó készítmények hab formában is kaphatóak, mely lágyan tisztítják a bőrt.

Szemfesték lemosó

A hölgyek esti rituáléinak legépszerűbb darabja, melynek segítségével a smink távolítható el. Ez a termék is több formában kapható, mert megtalálható zselés változatban vagy kétfázisú olaj bázisú verzióban is.

Radír

Melyre nem csak arcbőrünknek, de testünknek is rendszeresen szüksége van. Segítségével eltávolíthatóak az elhalt szaru sejtek, melyek megakadályozzák a hatóanyagok bőrbe jutását. Éppen ezért érdemes hetente egyszer peelingezni, hogy bőrünket megújítsuk. Leggyakrabban használt formája a mechaniakai változat, mely dörzsölő tulajdonságával radíroz. Az enzimes peelingek a szaru sejtek közt lévő ceramidot oldják, míg az alfa hidroxy savak hámlasztással szabadítanak meg a feleslegessé vált szaru sejtektől.

Tonik

A tisztítás befejező és elengedhetetlen része a tonizálás. Az arctonikok fontos tulajdonsága, hogy visszaállítja bőrünk normál pH értékét a tisztítás végeztével. Ez azért fontos, mert bőrünk saját védekező rendszere a normál pH tartományban tud a legmegfelelőbben funkcionálni és a tisztítás során ezt bizony megbontjuk. A védekezés és a normál bőrfunkciók optimalizálása, valamint a felszíni hidratáció a tonik legfőbb funkciója. Ma már nem kell attól tartanunk, hogy a tonik szárítani fogja a bőrünket, mert számos alkoholmentes változat áll rendelkezésre, melyek adott bőrtípusra vannak specifikálva.

Az arc tisztításánál is bevehetünk apró praktikákat, mint a hideg-meleg vizes váltó mosakodás. Ezzel a módszerrel edzhetjük bőrünket és már kora reggel is rózsaszín egészséges bőrt biztosíthatunk. A radírozáshoz bevethetünk puha, kifejezetten erre a célra kialakított kefét, vagy használhatunk lehúzható úgynevezett peel off maszkokat, amelyek a lehúzás pillanatában távolítják el az elhalt hámsejteket.

A választék tehát óriási, a mi dolgunk csupán az, hogy a bőrápolás legfontosabb elsőszámú lépését alaposan és rendszeresen végezzük.

Higgyünk benne, mert bőrünk meghálálja a törődést!.