10 tény a hialuronsavról

Share this post

10 tény a hialuronsavról

A szépségiparban több mint egy évtizede tevékenykedő szakemberként rendszeresen kapok a cég ügyfeleitől, barátaimtól, rokonaimtól bőrápolással kapcsolatos kérdéseket. Milyen kozmetikumot használjak? Milyen hatóanyagot alkalmazzak erre és erre a bőrtípusra? Vagy, hogy egy adott bőrproblémának mi is a kulcs hatóanyaga?

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolása mindig kihívás, hiszen a klasszikus anyagok mellett az embernek figyelembe kell vennie a legújabb kutatási eredményeket is. Tehát nem elegendő csak a régen rögzített információkra támaszkodnia, hanem kutatnia, vizsgálódnia is kell a témában, hogy naprakész legyen.

Egyik kedvenc hatóanyagom a hialuronsav, melyet magam is használok bőröm megfelelő hidratációjának fenntartásában. Így e-heti blogbejegyzésünkkel is ez a sokoldalú aktív összetevőt vesézzük ki.

Nézzük hát a tényeket vele kapcsolatosan:

  1. A hialuronsav molekulák az irha, azon belül is a kötőszövet fontos alkotóelemei, a kollagén és elasztikus rostok közti tér töltőanyagai.
  2. Az irha nagyjából 70%-át alkotó kollagén rost hálózat vízmegkötő képességét, ezáltal hidratáltságát a hialuronsav biztosítja. (a teljes test víztartalmának mintegy 15-18%-a található az irhában)
  3. A hialuronsav természetes úton termelődik a kötőszöveti sejtekben illetve fibroblasztokban.
  4. Fontos alkotója nemcsak a kötőszövetnek, hanem a szemeknek, izomknak és az izületi folyadéknak is, ahol „kenőanyagként” biztosítja azok problémamentes mozgását. Szöveteink rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegkötő képességéért felel.
  5. Anti-oxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik, fokozza a sebgyúgyulást.
  6. Pótlása bőrön keresztül bőrápolók, orálisan kapszulák, valamint lokális injekciók formájában is lehetséges.
  7. A hialuronsav termelődése a kor előrehaladtával évről évre csökken. Azonban képződése 40 éves kor felett a felére csökken, 60 éves korra pedig az eredeti érték 10%-ra esik vissza.
  8. A hialuronsav pótlását már egészen fiatal korban leghamarabb 20 éves, de legkésőbb 30 éves kortól meg kell kezdeni a bőr állapotának, valamint az egyéb szövetek rugalmasságának megőrzése érdekében.
  9. Saját tömegének akár 1000 szeresét is képes megkötni vízként, így az egyik legkiválóbb anyag a bőr hidratációjának fokozásában.
  10. A hialuronsav nagy molekulájú több, mint 1000000 Dalton súlyú anyag, mely normál esetben nem képes a bőrön keresztül átjutni. A modern kozmetikumokban fragmentált (tördelt hialuronsav lánc a kisebb méret érdekében) formában alkalmazzák a tökéletes felszívódás érdekében.

Nem csoda tehát, hogy ez az anyag az egyik leginkább elterjedt aktív összetevő a bőrfiatalító kozmetikumokban, vagy mezoterápiás ampullákban. Bőrünk egészségének és rugalmasságának megóvása mellett segít fenntartani annak normál egyensúlyát, így biztosítva kiváló „táptalajt” a további regeneráló kezeléseknek.

Dani Richard